Om det där inlägget och en sådan sak som tolkningsföreträde

12.12.2016 kl. 11:16

"Jag tycker vi även i medicinska sammanhang ska tala om tolkningsföreträde. ”Tolkningsföreträde innebär att en person/grupp/ideologisk riktning har förtur på tolkningen av ett avtal eller dylikt. h. wikipedia

I vissa kontexter handlar det om att vita personer inte ska prata om förtryck rasifierade upplever eller om att män inte ska prata om hur kvinnor upplever sexuellt våld. Ibland kan det ungefär handla om hur ett barn i en akademisk familj säger att det är visst naturligt och självklart att en går gymnasiet och på universitet och att det är skitlätt att komma in och att en person ur en duunarefamilj inte vet vad hen pratar om. Det finns massor exempel. Check your priviledge!

I den här kontexten handlar det om att en person som inte är/har varit psykiskt sjuk inte ska prata om hur det känns att vara psykiskt sjuk eller vem som är sjuk eller inte sjuk. Punkt.

Uttrycksfrihet ska vi skita i i det här sammanhanget. Alla ska inte behöva komma till tals. En behöver inte säga saker bara för att en kan. ”Men yttranDEFRIHET!!11!!!”skriker även rasister och alt-right. Det betyder inte att de ska komma till tals.  (Nu drar jag inte paralleller mellan dessa och Ida-Marie.)

Skulle Ida-Marie någonsin pratat om t.ex. rasism på samma sätt som hon gjort om psykisk hälsa? Skulle hon ha skrivit ett inlägg om hur rasifierade ska härda ut och tänka positivt då de blir nerslagna på gatan och uthärdat århundrade av förtryck? I don’t think so. Så varför ska hon skriva ett inlägg om psykisk ohälsa?

Att jämföra psykisk ohälsa med rasism är inte en bra jämförelse. Psykiskt sjuka eller instabila personer har inte mött organiserat förtryck av samhälle och stat, men för att kunna förklara vissa grejer måste en kanske förenkla lite. (Här vill jag lämna ett dåligt skämt om hur enkelt ”men tänk positivt<3”-människor tänker.)

Ett bra sätt att överväga vad en skriver är också att fundera om en skulle våga säga saker ansikte till ansikte. Jag skulle gärna veta om Ida-Marie kunnat säga att jag inte har rätt att må dåligt om vi stått mitt emot varandra. Ett annat hett tips som jag rekommenderar är att om en känner "nej, säg ingenting för någon kommer att bli arg/ta illa upp", ska en ta sig en funderare innan en publicerar.

Jag skrev ett inlägg om själva innehållet i inlägget, men jag är ännu så arg och ledsen att det är bäst att censurera det en aning först.