Jos aiot päästä perille, sinun on vain parannuttava sairaudesta, köyhyydestä, kurjuudesta ja apeudesta

Att se Calamari Union var som att läsa en lång Paperi T -dikt.

Fast egentligen: att läsa en Paperi T-dikt är som att se Calamari Union.

Och Helsingfors är aldrig inte vacker.

Vaikka minä olen vielä nuori niin aikaisemmin minä olin vielä nuorempi. Tiedättekö, minusta ei kukaan pidä. Karamelleilla ja sittemmin alkoholilla olen onnistunut lahjomaan itselleni joukon ystäviä. Kutsun heitä nyt ystävikseni, vaikka he ovat minut hyljänneet...Mitähän minun pitäisi tehdä?

 

14.12.2016 kl. 13:17

Ja ihollamme rakkauden arvet

[x]
13.12.2016 kl. 15:34

Självporträtt

Fel överallt.

12.12.2016 kl. 15:47

Om det där inlägget och en sådan sak som tolkningsföreträde

"Jag tycker vi även i medicinska sammanhang ska tala om tolkningsföreträde. ”Tolkningsföreträde innebär att en person/grupp/ideologisk riktning har förtur på tolkningen av ett avtal eller dylikt. h. wikipedia

I vissa kontexter handlar det om att vita personer inte ska prata om förtryck rasifierade upplever eller om att män inte ska prata om hur kvinnor upplever sexuellt våld. Ibland kan det ungefär handla om hur ett barn i en akademisk familj säger att det är visst naturligt och självklart att en går gymnasiet och på universitet och att det är skitlätt att komma in och att en person ur en duunarefamilj inte vet vad hen pratar om. Det finns massor exempel. Check your priviledge!

I den här kontexten handlar det om att en person som inte är/har varit psykiskt sjuk inte ska prata om hur det känns att vara psykiskt sjuk eller vem som är sjuk eller inte sjuk. Punkt.

Uttrycksfrihet ska vi skita i i det här sammanhanget. Alla ska inte behöva komma till tals. En behöver inte säga saker bara för att en kan. ”Men yttranDEFRIHET!!11!!!”skriker även rasister och alt-right. Det betyder inte att de ska komma till tals.  (Nu drar jag inte paralleller mellan dessa och Ida-Marie.)

Skulle Ida-Marie någonsin pratat om t.ex. rasism på samma sätt som hon gjort om psykisk hälsa? Skulle hon ha skrivit ett inlägg om hur rasifierade ska härda ut och tänka positivt då de blir nerslagna på gatan och uthärdat århundrade av förtryck? I don’t think so. Så varför ska hon skriva ett inlägg om psykisk ohälsa?

Att jämföra psykisk ohälsa med rasism är inte en bra jämförelse. Psykiskt sjuka eller instabila personer har inte mött organiserat förtryck av samhälle och stat, men för att kunna förklara vissa grejer måste en kanske förenkla lite. (Här vill jag lämna ett dåligt skämt om hur enkelt ”men tänk positivt<3”-människor tänker.)

Ett bra sätt att överväga vad en skriver är också att fundera om en skulle våga säga saker ansikte till ansikte. Jag skulle gärna veta om Ida-Marie kunnat säga att jag inte har rätt att må dåligt om vi stått mitt emot varandra. Ett annat hett tips som jag rekommenderar är att om en känner "nej, säg ingenting för någon kommer att bli arg/ta illa upp", ska en ta sig en funderare innan en publicerar.

Jag skrev ett inlägg om själva innehållet i inlägget, men jag är ännu så arg och ledsen att det är bäst att censurera det en aning först.

12.12.2016 kl. 11:16

Unfriend

Hur kan det vara så renande och lättande att göra något så simpelt som att unfrienda någon på facebook?

07.12.2016 kl. 15:25

Don't cool off, I like your warmth

Det är lustigt hur en kan förknippa viss musik med en viss årstid. Ett evigt vinteralbum för mig är Merriweather Post Pavillion, enkom för att det publicerades i smällkalla januari 2009.

Med Summertime Clothes i högtalarna kröp jag under ett kallt täcke och konstaterade att även om det inte alltid känns så, har livet gått enormt mycket framåt. 2009 var jag inte ens abiturient och nu ska jag få min pro gradu färdig. 2009 var jag 18 år och kände som bara en 18 åring kan känna. Nu är jag snart 26 och känner än en gång för mycket.

Ironiskt att en låt som heter Summertime Clothes för mig tillbaka till vintern. Till vinter då jag drömmer om varma axlar och solbrända näsor och svett i pannan.

My bones have to move and my skin's gotta breathe
You pick up the phone and I'm so relieved

 

 

29.11.2016 kl. 13:13

Varför är världen så orättvis

Vissa svälter medan jag kollar på Black Friday reor.

25.11.2016 kl. 15:50

Julpynt wtf

Att pynta inför julen är en sak jag inte riktigt förstår. Att pynta innan december förstår jag ännu mindre.

Vet inte om min avsky för julpynt kommer från min mamma som överdekorerar och är absolut tvungen att hänga upp alla skitfula julpyssel vi barn har gjort. Oftas har vi alla tre gjort samma pyssel eftersom vi gått i samma lågstadium och dels haft samma lärare. Absurd fulhet x 3 alltså.

Jag är absolut ingen julmänniska och jag får mest bara ångest av andras julhets. Jag har inte pyntat mitt hem sen jag flyttade. Förutom att jag band ihop alla mina sladdar med lite festivt paketband:

Ge mig svarta och gråa ljus och jag har dekorerat inför jul.

Nu låter det kanske som om jag vore inredningsfanatiker. Det är jag inte. Min inredning består mest av att hälften av mitt klädskåp ligger på golvet.

Jag är värsta grinchen typ. I år köpte jag dock den första julklappen ren i början av oktober, men det beror på att jag är helt löjligt kär. 

25.11.2016 kl. 09:24

Ingen älskar mig och ingen bryr sig och jag älskar ingen och jag borde inte bry mig men här sitter jag och är onödig jag borde bort.

juli 2016

Jag stirrar in i väggen och ser bara vitt och hör allas röster men uppfattar inte vad de säger inte för att jag bryr mig och inte för att de bryr sig. Jag yttrar några ord och det som kommer ur mig är så totalt jävla onödigt precis som jag och jag borde sluta andas för att inte ta plats men ändå gör jag det hemsk person som jag är. Ingen älskar mig och ingen bryr sig och jag älskar ingen och jag borde inte bry mig men här sitter jag och är onödig jag borde bort.

Varför går du hem? Föratt. och så går jag hem medan de andra halsar den sista ölen och hoppar på bussen och är glada och lyckliga och jag håller för tårarna och vänder mig snabbt bort och går raskt ner för backen och bussen åker förbi och jag undrar om dom tittar på mig och funderar varför jag går där ensam. Men någonstans vid en korsning måste jag stanna för jag ser inget mer och jag torkar tårarna och jag ser igen men usch vad jag ser igen och folk ser kanske mig och jag skärper mig känslorna dom ska bort.

Under den sista biten går jag sönder och kom jag med hissen eller trapporna det minns jag inte men jag låser upp dörren och slänger nycklarna på golvet och jag kommer efter. Jag skrapar bort ångesten och den tycks sitta nånstans under huden men inte djupt eftersom det hjälper att skrapa men inte så det kommer blod för fy blod det ska inte rinna. Jag whatsappar en kompis i bussen och säger att jag har en panikattack och varför märkte du inget varför sade ingen att allt blir bra utan alla ignorerade mig och jag får ett svar

:(

Och det kolonet och den parentesen får mig att villa spy men jag klär snabbt av mig och kryper under täcket och ska aldrig igen stiga upp.

24.11.2016 kl. 10:17

Likt varje första november

Se kuka leikkiin lähtee, se marraskuun kestäköön

Se tuntuu hyvältä, se mikä tapppaa sut
Tuntuu hyvältä se, mikä sattuu eniten
Tuntuu hyvältä se, mikä lyö sut maahan
Tuntuu hyvältä, se tuntuu hyvältä niin
Se tuntuu hyvältä

01.11.2016 kl. 22:19

Vad jag blir arg på

 • Pedofiler o sånt.
 • Flexplatserna på jobbet.
 • You don’t take a photograph. You make it -affischerna.
 • Att jag måste vänta i en månad tills lönen för att kunna nätshoppa.
 • Att jag skrev föregående rad.
 • Att jag inte orkat läsa till spanskakursen.
 • Att jag valde att fortsätta spanskan trots jobb och gradu.
 • Att gradun inte är färdig.
 • Och inte kommer att bli det på en god stund.
 • Kapitalismen.
 • Att jag alltid blir så trött av att läsa böcker i sängen.
 • Min oorganiserade tambur.
 • Mig själv.
31.10.2016 kl. 17:56

En sån där lista

1. Om du hade fått en dotter nu, vad hade du döpt henne till?

Kanske Asta eller Tekla.

2. Sex utan kärlek eller kärlek utan sex?

Det beror ju mycket på ens livssituation. Men nu definitivt kärlek utan sex.

3. Har du bra självförtroende?

Jag har typ aldrig träffat någon med så dåligt självförtroende som jag har. Men jag jobbar hårt på att börja tro på mig själv.

4. Nämn tre saker på din att-göra-lista?

Min to-to-lista är helt för lång och har hängt med helt för länge.

5. Beskriv ditt drömutseende.

Blekt grått hår, lite fräknar, blek hy, smäcker kropp. Alltså allt jag inte är nu.

6. Någon du har kysst?

Han jag är kär i.

7. Har du kvar klädesplagg från då du var liten?

Japp, min nalle är iklädd min gamla pyjamaströja.

8. Är du nöjd med din profilbild på Facebook?

Det är jag väl. Lite tekotaiteellinen men whatevs.

9. Vad väljer du, godis eller chips?  

Chips all day every day. Chips made my body.

10. Hur uppvaktar man dig?

Köper en flaska vin och sätter på någon skitreality.

11. Har du rykten efter dig?

Kanske. Handlar säkert om bråk och svek jag varit med om.

12. Din absolut sämsta egenskap?

Bitterhet och ältande. Dessutom har jag svårt att se positivt på saker.

13. Din bästa egenskap?

Är väldigt lojal.

14. Kan man vara vän med sitt ex?

Definitivt. Det är jag. Brukar åka nattbuss tillsammans med honom och hans nya tjej.

15. Har du kysst en kompis?

Ja.

16. Hade du kunnat ha distansförhållande?

Det kunde jag väl. Beror väl lite på omständigheterna så som om en känt varandra sedan tidigare och hur länge det kommer vara distans.

17. Hur lång är du?

168 cm väl. Varje gång jag är hos läkaren vill jag fråga om jag kan mäta mig men varje gång är jag för blyg.

18. En vacker person?

Ben Rosenfield.

19. Ett boktips?

Armeijan hukatut miljardit. Läser den nu och blir bara så sjukt arg.

Miksi Suomi ostaa kalliita hävittäjäpommittajia, kun voisi panostaa halvemmalla kunnon tykistöön? Ovatko poliitikot siunanneet hankkeita, joista eivät tiedä juuri mitään? Mihin johtavat lisääntyvät kansainväliset sotaharjoitukset?

20. Bäst just nu?

Att få höra att han är otroligt kär (i mig som tur).

06.10.2016 kl. 22:39

Do that. Make it clap.

Diplo och gradu passar mkt bra ihop.

Kunde det igen vara Flow 2015 så jag kunde igen dansa till Diplo och inte bry mig att alla kläder är genomblöta av svett och mitt ansikte helt rött och bara njuta av basen? Plz.

30.09.2016 kl. 14:43

Hur mår du?

Jag mår faktiskt ganska bra. Och jag ljuger inte ens.

Det går bra nu, kompis det går bra nu.

Känner mig ganska uppskattad och inte totalt värdelös och onödig. 2015 fick människor mig att hata mig själv. 2016 fick andra människor mig att tro att jag kanske har nåt att ge. Är 2017 året då jag får ett självförtroende?

 

27.09.2016 kl. 20:15